Sunday, March 4, 2012

RRB Junior engineer(electrical) Model Questions

1. A resistance of 10 ohm is connected across a supply of 200V. If resistance R is now connected in parallel with a 10 ohm resistance, the current drawn from the supply gets doubled. The value of unknown resistance R is
(a) 5 ohm
(b) 20 ohm
(c) 10 ohm
(d) 15 ohm
Ans : c
2. Kirchhoff’s first law is also called as
(a) voltage law
(b) Current law
(c) Mesh Current law
(d) All the above
Ans : b
3. Find the total resistance when four 3 Ohm resistance are connected in series
(a) 3 ohm
(b) 12 ohm
(c) 14 ohm
(d) 8 ohm
Ans : b
4. The practical unit of power is
(a) Joule
(b) Ampere
(c) Watt
(d) Weber
Ans : c
5. Form factor of a sine wave is
(a) 1.414
(b) 1
(c) 0
(d) 1.11
Ans : d
6. The unit of resistance is
(a) Mho
(b) ohm-m
(c) Ohms
(d) Amps
Ans :c
7. Unit of impedance is
(a) Ampere
(b) Volt
(c) Ohm
(d) mho
Ans : c
8. The close path of the flux around any current carrying circuit is referred as
(a) Magnetic
(b) Electric
(c) Electromagnetic
(d) None of these
Ans : a
9. The current flowing in an electrical circuit is due to the existence of
(a) mmf
(b) emf
(c) Resistance
(d) Reluctance
Ans : b
10. The magnetic flux flow through a magnetic circuit is due to
(a) mmf
(b) emf
(c) Resistance
(d) Reluctance
Ans : a
11. The on-line UPS is also called as
a. Stand-by UPS
b. Line Interactive UPS
c. Off line UPS
d. Current line UPS
Ans. b
12. ________ is used to convert alternating current to direct current.
a. Transformer
b. Diode
c. Resistor
d. Transistor
Ans. b
13. The supply voltage varies sinusoid ally and has a frequency __________ Hz.
a. 60
b. 50
c. 20
d. 10
Ans. b
14. Expression for magneto-motive force is
(a) N/I
(b) 1/NI
(c) I/N
(d) IN
Ans : d
15. Unit of mmf is
(a) Ampere /Volt
(b) Ampere- turns
(c) Volt
(d) Volt/Ampere
Ans : b
16. Magnetic field strength is equal to
(a) mmf. L
(b) L/ mmf
(c) mmf/ L
(d) 1/mmf.L
Ans : c
17. Peak inverse voltage of bridge rectifier is as that of centre-tap circuit.
a. Same
b. Twice
c. Half
d. Four times
Ans. c
18. Peak Resistance of the diode is increased when
a. Forward biased
b. Reverse biased
c. Both forward and reverse biased
d. Either a or b
Ans. b
19. The number of lines of force passing through the secondary coil S when unit current changes in the primary coil P are called
(a) Self inductance
(b) Mutual inductance
(c) Self induction
(d) Mutual induction
Ans : c
20. Unit of flux
(a) Amp- turns
(b) Weber
(c) Volts
(d) Amps
Ans : b


  1. RRB JE Results 2015 is to be announced soon most probably in the third week of november 2015.

  2. Railway JE Exam Result 2015 will be declared very soon RRB Junior Engineer Result 2015 Check the RRB JE Exam 2015 Result RRB JE Exam 2015 Result

  3. Railway Junior Engineer Exam Result 2015 will be announced very soon RRB JE Result 2015 Check the RRB JE 2015 Result RRB JE Exam 2015 Result

  4. Great work,keep it up,thanks